Barangan Penting yang Wajib Ada Ketika Hiking

Aktiviti hiking sememangnya memberi banyak manfaat kepada kita. Namun begitu, ketahuilah aktiviti ini agak mencabar mengikut laluan dan jarak untuk sampai ke puncak. Terdapat beberapa barang penting yang anda wajib ada ketika hiking untuk memastikan keselamatan dan keselesaan anda. Barangan ini biasanya dianggap perlu untuk kebanyakan pendakian

1.  Kasut yang Sesuai

Sumber: https://www.infosantai.com/kasut-hiking-murah/

Barangan penting ketika hiking yang pertama ialah memakai kasut yang sesuai. Bot hiking adalah pilihan terbaik untuk pendakian gunung yang melibatkan medan yang mencabar. Ia biasanya mempunyai anjal dan penutup kaki yang kukuh untuk melindungi kaki anda daripada batu, akar, dan bahan-bahan tajam. Pastikan kasut ini mempunyai sokongan gelung pergelangan kaki yang baik.

Selain memilih jenis kasut yang sesuai, pastikan kasut tersebut sesuai dengan saiz kaki anda dan berikan cengkaman yang selesa. Sentiasa uji kasut tersebut sebelum pergi mendaki untuk memastikan ia sesuai untuk trek yang akan anda lalui. Juga, pastikan anda merawat kasut anda dengan baik dan menjaga kebersihan mereka untuk memastikan kebolehgunaan jangka panjang.

2. Alat Penunjuk Arah

Sumber: https://shorturl.at/xCEI1 

Alat penunjuk arah antara barangan penting dibawa semasa hiking kerana ia boleh membantu anda mengelakkan sesat dan menjadikan pendakian anda lebih selamat. Contoh alat penunjuk arah yang boleh dibawa ialah peta, kompas, dan peranti GPS.

Pastikan anda tahu bagaimana menggunakan alat-alat ini sebelum berangkat untuk hiking. Latih diri anda dalam penggunaan kompas dan bacaan peta. Ini akan memberikan keyakinan dan menjadikan pengalaman hiking anda lebih selamat dan menari

3. Bekalan Makanan dan Minuman

Sumber: https://www.switchbacktravel.com/best-water-bottles-hiking

Bawa bekalan air yang mencukupi atau belajar cara untuk menyaring air dari sumber semula jadi, seperti penapis air atau tablet penapisan. Dinasihati juga untuk membawa snek atau makanan yang mencukupi untuk menjaga tenaga anda sepanjang pendakian. Snek berenergi tinggi seperti bar tenaga, kacang, dan buah kering adalah pilihan yang baik.

4. Pakaian Tambahan

Sumber: https://www.seekingoursomeday.com/blog/day-hike-packing-list

Barangan penting ketika hiking yang seterusnya ialah membawa pakaian tambahan. Pilih fabrik yang membuang kelembapan dan selesa. Bersedia untuk perubahan cuaca dan bawa jaket hujan atau jaket angin. Sunscreen, cermin mata, dan topi juga wajib dibawa bersama untuk melindungi diri daripada sinaran matahari yang berbahaya.

Sesuaikan pakaian anda dengan cuaca, keadaan trek, dan lama hiking. Sentiasa bawa pakaian tambahan jika cuaca berubah. Keselamatan dan keselesaan anda semasa hiking bergantung pada pemilihan pakaian yang bijak

6. Kit Pertolongan Cemas

Sumber: https://shorturl.at/jMVXZ

Membawa kit pertolongan cemas adalah satu langkah penting untuk keselamatan semasa hiking. Kit ini boleh membantu anda merawat kecederaan kecil dan memberi pertolongan pertama dalam keadaan kecemasan.

Pastikan anda tahu cara menggunakan semua perkakas dalam kit pertolongan cemas dan latih diri anda dalam memberi pertolongan pertama. Kit pertolongan cemas sebaiknya disusun dengan rapi dan mudah diakses dalam beg hiking anda. Ini akan memberi anda ketenangan fikiran dan memastikan bahawa anda bersedia jika berlaku kecemasan semasa hiking.

Ingatlah bahawa barang-barang yang anda perlukan mungkin berbeza bergantung kepada panjang dan keadaan pendakian anda, serta iklim dan topografi tempatan. Sentiasa lakukan penyelidikan dan perancangan sebelum memulakan pengembaraan hiking, dan pastikan seseorang mengetahui itinerari anda dan masa jangkaan anda kembali.

Jika anda belum mempunyai keputusan memilih tempat hiking, saya cadangkan untuk anda cuba hiking di Maragang Hill yang berketinggian 2232m di Kundasang. Selamat mendaki!

    Comments are closed

    © 2023. All rights reserved. Web Designed by Khaiz Empire